Den webbläsare du använder är för gammal. Uppgradera din webbläsare eller ladda ner en annan webbläsare som Google Chrome eller Firefox.

Sommar i Gausta och Rjukan

Upplev den hisnande utsikten över Telemark, kom nära högfjällets kulturhistoria vid Norsk Industriarbeidermuseum eller känn adrenalinet från Norges högsta bungyjump. På en semester i Rjukan / Gausta får du tillgång till en kulturell, historisk och naturlig skattkista – med en touch av adrenalin.

Underbara Gausta

Gaustatoppen

Med 1 883 meter över havet är Gaustatoppen den högsta punkten i hela Telemark. Från den vackra bergstoppen kan du en klar dag se en sjättedel av Norge - från gränsen till Sverige i öster till kusten vid Skagerrak i söder. Gaustatoppen är också en imponerande syn på avstånd, där det snötäckta berget reflekteras majestätiskt i fjällsjöarnas klara vatten.
 

Krossobanen


Krossobanen är norra Europas första linbana, och den byggdes ursprungligen för att föra invånarna i staden Rjukan upp till solljuset på bergstoppen. Låt de historiska röda gondolerna på Krossobanen ta dig till Norges största nationalpark, Hardangervidda. Härifrån finns fri tillgång till ett brett nätverk av vandringsleder. Håll utkik efter skygga fjällrävar, sällsynta fåglar och Norges största bestånd av renar. Semester i Rjukan / Gausta tar dig nära Norges historia och natur på mer än ett sätt. Ta in området med vandringskängor, sagoglasögon eller resår runt benen. I Rjukan / Gausta finns en garanterad upplevelse för alla sinnen.

Rjukan

Rjukan är en liten stad med en stor historia, vilket har lett till en nominering på Unescos världsarvslista. 1810 rapporterade geologiprofessorn Jens Esmark till kungen i Köpenhamn att världens högsta vattenfall hade hittats vid Rjukan. Esmark hade dock måtten fel, och Rjukanfossens 104 meter räckte i realiteten inte till titeln världens högsta vattenfall. Trots det har det norska vattenfallet lockat resenärer från hela världen till Rjukan vid Gausta för att uppleva Rjukanfossen – det rykande vattenfallet.
 

Norsk Industriarbeidermuseum och bungyjump vid Vemork

1943 var platsen för en av andra världskrigets viktigaste sabotager vid Vemorks vattenkraftverk. Nu är Vemork Norsk Industriarbeidermuseum där du kan se hur norska sabotörer stoppade tyskarnas kärnvapenproduktion. För en historisk adrenalinkick är Vemork också hem för Norges högsta bungyjump. Hopp från en 84 meters hög bro ner i en djup ravin och upplev spänningen av att kasta dig ner i klippväggarnas tratt.