Den webbläsare du använder är för gammal. Uppgradera din webbläsare eller ladda ner en annan webbläsare som Google Chrome eller Firefox.

Oförglömliga övernattningar i Telemark

Telemark erbjuder även unika övernattningserbjudanden. Vad sägs om en natt i en trädkoja? Eller två-tre nätter på ett lyxigt hotell som kungligheter ofta besöker? Är det dags att prova på glamping?

Rjukan Admini Hotel är en historisk pärla, grundat av Norsk Hydros grundare Sam Eyde år 1908. (Alla bilder Rjukan Admini Hotel)

Rjukan Admini Hotel är en historisk pärla, grundat av Norsk Hydros grundare Sam Eyde år 1908. (Alla bilder Rjukan Admini Hotel)

Historiskt hotellpärla från 1908

Boka in dig på det historiska och vackra Rjukan Admini Hotel - då gör du som kungligheter har gjort tidigare och fortfarande gör.

Kung Haakon bodde här när han öppnade Rjukanbanen år 1909, kung Olav övernattade här när han fortfarande var kronprins. Shahen av Iran och Farah Diba besökte Rjukan år 1961 och bodde på Admini. Även drottning Margrethe av Danmark och vår egen drottning Sonja har flera gånger övernattat på hotellet efter fjällturer på Hardangervidda.

Hotellets rum är bekväma och unika. I restaurangen serveras kulinariska rätter. Klicka på bilden för att öppna fotogalleriet.

Hotellets rum är bekväma och unika. I restaurangen serveras kulinariska rätter.

Hotellet är litet och exklusivt med 15 unika rum, alla smakfullt inredda med antika möbler och modern bekvämlighet. Inte bara rummen är unika; hotellet har också många vackra sällskapsrum med kulinariska rätter på menyn.

Hotellet var ursprungligen representativ bostad för Norsk Hydro och byggdes år 1908. Byggherre var Sam Eyde, grundare av Norsk Hydro. Huset var i företagets ägo fram till 2015. Hotellet ägs nu privat och fungerar idag som ett vanligt hotell - även om det på många sätt är helt extraordinärt!

Den spektakulära trädkojan. (Foto: Nils Peter Dale)

Den spektakulära trädkojan. (Foto: Nils Peter Dale)

Övernatta i en trädkoja

Om du checkar in på småbruket Tvigyva i Lårdal får du en mäktig natur- och övernattningupplevelse. Åtta meter ovan mark hittar du en 16 kvadratmeter stor trädkoja. Elvehytta är byggd i träden och hänger bokstavligen över älven Lårdalsåi som rinner ut i stora Bandak.

En vistelse i den lyxiga och fullt utrustade trädkojan, oavsett om det är för en kort helg eller en veckas semester, ger lugn och avkoppling och är en speciell upplevelse oavsett årstid.

Det är Karoline och Magnus på småbruket Tvigyva som tar emot gästerna. Trädkojan har sovplats för sex personer, är utrustad med ett litet kök med gaspis och diskmaskin, en mysig matplats, sittgrupp, biotoalett, sovalkov med dubbelsäng och sovloft med två dubbelsängar. Kojan har vedspis och passar bra för vinteruppehåll.

I Telemark finns flera som erbjuder övernattning i trädkojor - du hittar översikten på Visittelemark.no

Det är inget annat än sagolikt att övernatta i en Artic Dome i Rauland. Tältet är inrett för två personer.

Det är inget annat än sagolikt att övernatta i en Artic Dome i Rauland. Tältet är inrett för två personer.

Lyx i Arctic Dome

I vackra Rauland erbjuder Telemark Husky Tour äventyrlig övernattning i Arctic Dome. Detta är glamping och lyx på hög nivå.

Den 23 kvadratmeter stora kupolen med stjärnfönster i taket och utsiktsfönster mot vackra Raulandsfjell är inredd för två personer (fältbäddar kan ordnas om så önskas).

Domen är utrustad med en bekväm dubbelsäng, sköna fåtöljer och ett litet minikök. Du kan laga mat själv eller beställa matkasse som levereras in. Domen värms upp med multifuel och vedspis.

Dalen Hotel är som hämtat från en saga, byggt i en praktfull, romantisk stil med drakhuvuden, torn och spiror. (Foto: Dalen Hotel) Klicka på bilden för att öppna fotogalleriet.

Dalen Hotel är som hämtat från en saga, byggt i en praktfull, romantisk stil med drakhuvuden, torn och spiror. (Foto: Dalen Hotel)

Eventyrhotellet från 1894

Precis som ett Soria Moria tronar Dalen Hotel idylliskt längst in i Bandak. Det praktfulla hotellet stod färdigt år 1884 och var från första stund en framgång som lockade kungligheter och finfolk från hela Europa. År 1992 öppnades hotellet igen efter en omfattande renovering; det är med sina 4500 kvadratmeter en av de största träbyggnaderna i Norge.

Dalen Hotel är kanske det bäst bevarade hotellet från turismens storhetstid på slutet av 1800-talet. Hotellet har 49 rum, alla inredda i historisk stil. Hotellets restaurang Bandak har en franskinspirerad meny med användning av norska råvaror. Restaurangen är en sevärdhet i sig.

Hotellet öppnar för säsongen den 25 april 2024 – och då kommer 130-årsjubileet att firas.

Norrøna Canvas Hotel ligger som en vacker oas i Nissedal i Telemark. (Foto: Espen Bierud)

Norrøna Canvas Hotel ligger som en vacker oas i Nissedal i Telemark. (Foto: Espen Bierud)

Glamorös camping

På en liten ö i en sjö långt in i Nissedal-skogen ligger Norrøna Canvas Hotel. Det lilla vildmarkshotellet erbjuder glamping. Här bor gästerna i yurt-tält, njuter av ett bad i uppvärmda badkar, kopplar av i bastun, serveras förstklassig mat och sover i bekväma sängar – men framför allt finner de ro ute i den vackra naturen.

Mitt på den lilla ön som ligger 460 meter över havet står ett kökstält omgivet av lyxiga yurt-tält. Yurt-tälten har trägolv, vedspis och bekväma sängar; tältplatserna rymmer totalt 30 personer. När du går och lägger dig på kvällen, ställ ut två koppar på trappan utanför, då blir du väckt nästa morgon till nylagat kaffe!

Tälthotellet öppnade år 2010, antalet gäster ökar och feedbacken är positiv. Säsongen börjar i maj. Det finns fler platser i Telemark som bjuder in till glamping – se visittelemark.no/overnatting/glamping.

Boka resa

Boka skidsemester i Telemark

Övernattning och överfart är inkluderat i priset.