Den webbläsare du använder är för gammal. Uppgradera din webbläsare eller ladda ner en annan webbläsare som Google Chrome eller Firefox.

Unika bastur i unika omgivningar

Bastuboomen har väckt nytt liv i den urgamla bastutraditionen i Telemark.

Omgivna av vacker natur har flera supercoola bastur byggts där alla som önskar kan kombinera sjudande värme med ett svalkande dopp. Här finns flytande bastur och fasta bastur som ligger längst in i fjordar omgivna av höga berg. 

Soria Moria är en konstverk av en bastu. (Foto: Jimmy Linus)

Soria Moria är en konstverk av en bastu. (Foto: Jimmy Linus)

Soria Moria Sauna

Telemark kan till och med stoltsera med en av världens finaste bastur, Soria Moria Sauna vid sjön Bandak, precis intill Dalen Hotel. Soria Moria är inte bara en bastu utan även en konstskatt – som en gnistrande juvel ligger den i änden av Bandaksfjorden, omgiven av branta berg och vild natur.

Det ansedda branschmagasinet Architectur Digest har utsett Soria Moria till en av världens nio finaste bastur. Inspirationen för bastun kommer från lokala byggnadstraditioner och de sluttande fjällsidorna runt Bandak, och är resultatet av ett tvärvetenskapligt samarbete mellan arkitekter, ljusdesigners och konstnärer.

Saunan vann DOGA-priset för norsk design och arkitektur 2020 och har fått stor nationell och internationell uppmärksamhet. Bastun har utvecklats av Telemarkskanalen regionpark i samarbete med Tokke kommun och är en del av ett större konstprojekt för hela Telemarkskanalen.

Soria Moria rymmer 15 personer, är öppen året runt och kan hyras i två timmar åt gången. Bokas via Visitdalen.com.

Gaustablikk Fjellresort erbjuder bastu i två bastur vid sjön Kvitåvatn.

Gaustablikk Fjellresort erbjuder bastu i två bastur vid sjön Kvitåvatn.

Kvitåvatn

På sjön Kvitåvatn vid Rjukan har två flytande bastur sjösatts – här kan du njuta av värmen och den fantastiska utsikten över naturlandskapet. Härifrån har du direkt utsikt mot Gaustatoppen (1883 m ö.h.), Telemarks högsta berg. Om du är tillräckligt modig kan du kombinera bastu och vinterbad i Kvitåvatn på vintern.

Basturna rymmer 10 personer var och har omklädningsrum samt badstege precis utanför. Basturna är anslutna till Gaustablikk Høyfjellshotell, och du bokar plats i bastun i receptionen här.

Vrådal Panorama Skisenter har nyligen byggt en bastu där ni kan njuta av utsikten över vattnet och Tverrfjellet.

Vrådal Panorama Skisenter har nyligen byggt en bastu där ni kan njuta av utsikten över vattnet och Tverrfjellet.

Panorama Sauna

Vrådal Panorama Skisenter har nyligen byggt en bastu, Panorama bastu, i trä. Här kan du njuta av utsikten över vattnet och majestätiska Tverrfjellet. Du värmer upp bastun själv med 2-3 vedkubbar – det tar ungefär en halvtimme innan den är ordentligt varm. Självklart bör du ta ett dopp, men var medveten om att det är grunt – så dyk inte rakt in i Den vesle Tjønni. I bastun finns plats för sex personer. Bokas hos Vrådal Panorama Skisenter..

Heit Telemark

I hjärtat av Telemark, omgiven av fruktträd i byn Gvarv, ligger Heit Telemark på vackra Lien Gård. Den flytande bastun är idylliskt placerad vid stranden av Norsjø. – Här är det perfekt att koppla av, säger Linda Renate Hellekås, som driver gården tillsammans med sin man Arild. Självklart bör du ta ett uppfriskande dopp i vattnet precis intill. Bastun står på en flytbrygga med badstege och rymmer nio personer. Bokning sker via Lien Gård, och bastuupplevelsen kan enkelt kombineras med ett gårdsbesök.

 

Om ni tar barnliftet från Rauland Skisenter upp till Vierli, kan ni ta en avkopplande bastu och kanske svalka er i snön.

Om ni tar barnliftet från Rauland Skisenter upp till Vierli, kan ni ta en avkopplande bastu och kanske svalka er i snön.

Sauna på Hardangervidda

Också på Hardangervidda är det möjligt att ta bastu. På Vierli finns två små bastur med plats för två till fyra personer i varje. – Basturna är skapade för att ge en upplevelse av avslappning och revitalisering, säger Hege Namløs vid Rauland Feriesenter. Basturna står precis vid Uvatn med utsikt mot Farhovd och kanten av Hardangervidda. Basturna bokas via feriesenteret.

Klicka på bilden för att öppna fotogalleriet.

Sauna Boats Telemark

Det finns också bastur på mer urbana platser. I Skien och Porsgrunn ligger bastubåtarna Leo, Frank och Melvin förtöjda. De tre båtarna skiljer sig åt i storlek och utseende, men konceptet är detsamma; sjudande värme i kombination med ett dopp. Det är Sauna Boats Telemark som äger de tre bastubåtarna. – Jag vill att fler ska sänka axlarna och hitta lugnet – det gör ni i bastubåtarna. Och när svetten yr är det underbart att hoppa i vattnet, säger Magnus Sjögren på Sauna Boats, som har egna webbsidor där båtarna kan bokas.

Dugg Sauna är en flytande bastu som ligger vid gästbryggan i Notodden. Från bastun har du utsikt över Heddalsvatnet och bergen i söder. Bastun är perfekt för att koppla av en stund – och på vintern är det uppfriskande med ett dopp i Heddalsvatnet. Dugg Sauna har en egen webbsida där bastun, som rymmer 10 personer, kan bokas. 

Boka resa

Boka skidsemester i Telemark

Övernattning och överfart är inkluderat i priset.