Den webbläsare du använder är för gammal. Uppgradera din webbläsare eller ladda ner en annan webbläsare som Google Chrome eller Firefox.

Telemark utan skidor på benen

Telemark erbjuder mer än skidupplevelser. Snöskor, hundspann och snöskotersafari är några av de aktiviteter du kan ägna dig åt utan skidor på benen.

Hundspannkörning förverkligar drömmen om en genuin vildmarksupplevelse, långt bort från vardagens stress och jäkt.

Hundspannkörning förverkligar drömmen om en genuin vildmarksupplevelse, långt bort från vardagens stress och jäkt.

En vild upplevelse

Hundspann är ett annorlunda sätt att vara ute i naturen på och det blir en upplevelse du inte glömmer. Telemark Husky Tour ger dig möjligheten att styra ett hundspann eller åka på en släde som dras av fem eller sju glada löphundar.

– Hundspann är en genuin vildmarksupplevelse. Det är fantastiskt när det enda du ser är vita berg och det enda du hör är vinden, skränande från släden och mjuka, snabba tassar mot snön, säger hundspannsförare Merete Neset på Telemark Husky Tour.

De arrangerar allt från fem kilometer långa rundturer till heldagsturer där du själv tar hand om ditt eget spann. Du behöver ingen erfarenhet av hundspannkörning eller speciell hundvana. Det enda som krävs för att köra ditt eget spann är att du är i normalt god fysisk form. Alla får den nödvändiga utbildningen av erfarna hundspannsförare.

– Du står på slädskenorna och låter hundarna dra dig över vidder. Hundarnas entusiasm smittar av sig, här talar vi om genuina naturupplevelser och en unik känsla av frihet, säger Neset.

Scootersafari är en fantastisk upplevelse

Scootersafari är en fantastisk upplevelse

Snöskotersafari med utförsåkning

Kom till Gautefall och delta i en snöskotersafari! Du behöver inte äga din egen snöskoter, du behöver inte ens ha kört tidigare för att vara med. Du sitter i en släde bakom skotern och känner frihetskänslan som alla snöskoterentusiaster talar om.

– Snöskotersafari med utförsåkning är mycket populärt. Det är en fantastisk tur runt Gautefalls fantastiska natur. Vi kör flera turer upp till toppen av utförsbacken och härifrån och ner blir det åkning på snowbob, bålkaffe vid elden, säger Olav Lia på aktivitetsföretaget Gautefall Event, som guidar små och stora grupper och arrangerar olika evenemang.

Åkning är en rolig aktivitet för stora och små.

Åkning är en rolig aktivitet för stora och små.

Och glöm det du vet om utförsåkning – snowbob sätter en ny standard för allt som handlar om fart, lek och kontroll i utförsbacken. Med snowbob använder du din vikt och balans för att kontrollera riktning och fart nerför backarna på Gautefall.

Är du en isklättrare eller vill du prova på, ta turen till Rjukan. (Foto: Visitrjukan)

Är du en isklättrare eller vill du prova på, ta turen till Rjukan. (Foto: Visitrjukan)

Rjukan - Norges ismecka

Rjukan är en verklig guldgruva för isklättring och anses vara en av Nordens bästa platser för dem som gillar att klättra med isyxor och stegjärn. Rjukan har 192 isklädda vattenfall med stor variation och är därför eftertraktat bland isklättrare från hela världen.

Flera av vattenfallen håller världsklass, och här finns vattenfall med olika svårighetsgrader. För isklättrare är det inte bara viktigt med branta berg utan också med stabila vinterförhållanden och enkel tillgång till vattenfallen, precis som det är på Rjukan.

Isklättring uppför vattenfall och klippväggar är spännande och krävande, och det måste läras av erfarna personer. I Rjukan finns många professionella aktörer som erbjuder kurser, dagsutflykter och uthyrning av klätterutrustning för dem som vill prova på. Du hittar översikt på visitrjukan.com.

Telemark har många bra isfiskevatten. (Foto: Anneriek Barree).

Telemark har många bra isfiskevatten. (Foto: Anneriek Barree).

Fiskeglädje på isen

I Telemark finns många goda isfiskevatten. Bland de mest populära finns Møsvatn, känt som Norges bästa isfiskevatten, Tinnsjøen och Vråvatn. Du kan ha turen att få röding, öring och abborre på kroken.

Har du upplevt spänningen det är att stirra ner i det svarta hålet i isen och känna att det hugger i snöret? Är det en stor kämpe eller bara en liten rackare?

Fiskeglädjen är lika stor oavsett fiskens storlek - och fiskarens ålder.

Du behöver skaffa dig ett isbor, en lätt pimpelstång och en sopkvast för att hålla hålet rent - sedan är det bara att ge sig ut. Och kom ihåg att klä dig varmt!

Snöskor är ett fantastiskt sätt att uppleva vinterlandskapet på.

Snöskor är ett fantastiskt sätt att uppleva vinterlandskapet på.

Trugetur i Vrådal

Med snöskor kan du ta dig fram nästan överallt och därmed uppleva naturen på ett helt nytt sätt. Moderna snöskor är enkla att använda, och även en ganska kort tur ger bra motion eftersom du måste lyfta benen högre än vid vanlig promenad. Om du vill ha en riktigt speciell tur; ta med en pannlampa och ge dig ut på snöskovandring i mörkret.

Snöskovandring har länge varit populärt i USA, nu är det också möjligt att hyra på flera ställen i Norge - som på Vrådal Hyttegrend. Precis vid stugbyen ligger Norges första markerade snöskobana på 6,8 kilometer. Banan har en höjdskillnad på 325 meter och går genom varierad skogsterräng. Turen tar cirka fyra timmar.

Boka resa

Boka skidsemester i Telemark

Övernattning och överfart är inkluderat i priset.