Den webbläsare du använder är för gammal. Uppgradera din webbläsare eller ladda ner en annan webbläsare som Google Chrome eller Firefox.

Vinteräventyr i Telemark

Storslagen natur, många toppar, spännande backar och säkra snöförhållanden - så är det vid de många skidorterna i Telemark.

En av Norges största och bästa skidregioner

Telemark är känt som en av Norges största och bästa skidregioner och erbjuder fantastiska upplevelser för hela familjen. Skidorterna, som ligger några timmars bilresa från färjeterminalen i Sandefjord, är alla skapade för dem som älskar snö och vill ha roligt i backar och spår.

"Jag är stolt över att kunna presentera Telemark som det ultimata vinterparadiset för skidentusiaster. Här är snösäkerheten alltid på topp, och oavsett erfarenhet kommer man att hitta bra alpin- och skidmöjligheter," säger marknadschefen på Visit Telemark, Monica Esse.

Telemark är platsen för dig som vill åka på skidsemester och njuta av vacker natur.

Telemark är platsen för dig som vill åka på skidsemester och njuta av vacker natur.

Över 100 pistar

På alla 6 skidcentra i Telemark - Lifjell Skisenter, Haukelifjell Skisenter, Gausta Skisenter, Rauland Skisenter, Vrådal Panorma Skisenter och Gautefall Skisenter - finns fantastiska backar. Tillsammans har anläggningarna över 100 pistar och hundratals kilometer välpreparerade längdskidspår. Här finns pistar för barn, äldre, nybörjare och för de mycket erfarna skidentusiasterna. Det finns backar för slalom, utförsåkning, telemark, off-pist, snowboard eller pulkaåkning. Och det finns dedikerade barnområden.

1500 meter över havet

Inne i fjällen finns även toppar som sträcker sig över 1500 meter över havet; Store Nup på Hardangervidda (1661 meter över havet), Husnuten i fjällkommunen Rauland (1609 meter över havet) och Gaustatoppen - det majestätiska berget som reser sig 1883 meter över havet - alla är värda en topptur

"Vi kan också stoltsera med förstklassiga fjällhotell, Gaustablikk Fjellresort, som erbjuder lyxiga faciliteter och förstklassiga restauranger som skapar minnen för både vuxna och barn. Här ligger Gausta Skisenter," säger Monica Esse.

Hon rekommenderar Lifjell Skisenter för dem som föredrar en mer intim miljö jämfört med Gausta Skisenter.

"Lifjell är verkligen charmigt och speciellt lämpat för nybörjare och småbarnsfamiljer," säger hon.

Rauland Skisenter, en av Norges största anläggningar, är Esses förstaval för dem som gillar att kombinera stora överblickbara nedfarter med vacker natur och milsvida längdskidspår.

I Telemark hittar ni skidorter som passar er - oavsett om ni är ute efter full fart eller drömmer om lugna dagar. Här från Vrådal Panorama Skisenter.

I Telemark hittar ni skidorter som passar er - oavsett om ni är ute efter full fart eller drömmer om lugna dagar. Här från Vrådal Panorama Skisenter."

Vrådal Panorama Skisenter

Vrådal Panorama Skisenter är en pärla för alpin- och snowboardåkning, med varierade spår för alla färdighetsnivåer. Den familjevänliga atmosfären och läget vid sjön Nisser gör Vrådal till en riktigt charmig skiddestination.

"Medan Haukelifjell Skisenter är en av Norges mest snösäkra destinationer och imponerar inte bara med fantastiska skidmöjligheter för alla åldrar, utan också med enorma offpist-möjligheter," informerar Esse

Gautefall Skisenter, som ligger nära staden, är barnvänligt och modernt och har backar för alla färdighetsnivåer.

"Oavsett om man är nybörjare eller en erfaren skidentusiast kan jag försäkra att Telemark har ett brett utbud av alternativ som kommer att tillfredsställa alla skidsemesterambitioner," säger Esse.

Skidupplevelser för hela familjen

Skisenter i Telemark

Rauland Skisenter

Rauland Skisenter är bland Norges största anläggningar. Här skapas bra skidupplevelser för hela familjen. Skidområdet består av tre delar: Tiur och Holtardalen har 11 liftar och 25 nedfarter, medan Vierli har barnlift och barnspår. Den längsta backen sträcker sig över 3400 meter. Här finns fantastisk och varierad terräng med 150 kilometer preparerade längdskidspår. I Rauland hittar du också tio fjälltoppar över 1000 meter över havet. Det finns flera serveringsställen knutna till Rauland Skisenter.

Avstånd från Sandefjord: 189 km (cirka tre timmars bilresa)

Ett eldorado för offpist-åkning

Haukelifjell Skisenter har sex liftar och 16 breda nedfarter med en höjdskillnad på 370 meter. Den längsta pisten sträcker sig över 3000 meter och ger gott om utrymme för åkning. Anläggningen är också en bra utgångspunkt för dem som gillar offpist-åkning. Här finns en egen barnbacke, Vennebakken, med roliga utmaningar; hopp, broar och tunnlar. Det finns långa sträckor med fina längdskidspår i varierad terräng, totalt 65 kilometer preparerade spår som startar vid skidcentret. Inte långt från anläggningen ligger Hardangerviddas högsta toppar, som Store Nup, som sträcker sig 1661 meter över havet.

Avstånd från Sandefjord: 228 kilometer (cirka 3 ½ timmars bilresa)

Utmärkt för de yngsta

Lifjell Skisenter ligger på en fjällplatå mellan Seljord, Notodden och Bø. Centret har ett alpint utbud, Vinterland, som passar utmärkt för barn och nybörjare. Här finns en enkel nedfart på 350 meter och en knapplift. Själva skidcentret har fyra nedfarter med varierande svårighetsgrad - från 300 till 1200 meter långa. Här finns en T-krok lift. Lifjell bjuder in till 80 kilometer preparerade längdskidspår i vacker högfjällsterräng - området omges av flera toppar upp till 1300 meter över havet. Nära anläggningen finns flera barnvänliga rundspår.

Avstånd från Sandefjord: 110 kilometer (strax under två timmars bilresa)

Familjevänligt och spektakulärt

Gausta Skicenter vid foten av Gaustatoppen är en familjevänlig alpinanläggning med 13 liftar, 37 nedfarter för alla färdighetsnivåer och fantastiska barnområden med egna aktivitetsledare. Vid centret finns flera terrängparker med hopp, rails och boxar, perfekta för snowboard, skidåkning och twintips. Med över 85 kilometer längdskidspår är Gausta också ett paradis för längdskidåkare. De som vill känna adrenalinet rusa bör ta toppturen till Gaustatoppen. Det enklaste sättet är att ta Gaustabanan upp till toppen och sedan ge sig av - antingen i den markerade leden eller offpist, då rekommenderas det att ha med en lokalguide. Vid anläggningen finns många ställen där man kan njuta av god mat och dryck.

Avstånd från Sandefjord: 175 kilometer (cirka 3 timmars bilresa)

Vrådal Panorama Skicenter

Vrådal Panorama Skicenter är en vinterdestination för hela familjen och lever verkligen upp till platsens slogan; ett modernt skicenter för alla åldrar. Centret har 18 nedfarter på totalt 15 kilometer och åtta liftar, inklusive en åtta-stolslift.

Backarna har alla svårighetsgrader - oavsett om du vill åka slalom, utför eller telemark eller leka på snowboard. Centret har ett eget barnområde. För dem som vill åka längdskidor finns det utmärkta möjligheter både i skog och på fjäll - totalt finns här 40 kilometer med välpreparerade spår. Vrådal Panorama har två matställen som håller öppet under vintern.

Avstånd från Sandefjord: 140 kilometer (cirka 2 timmar och 20 minuters bilresa)

Anpassat för barnfamiljer

Gautefall skicenter och Ski Lodge ligger på Gautefallheia mellan Drangedal och Nissedal/Treungen och är en familjevänlig anläggning. Här finns 11 nedfarter i alla svårighetsgrader, en express sexstolslift, en skidlift och två rullband som har en total kapacitet på cirka 4000 personer per timme. Rullbanden är speciellt anpassade för barn och nybörjare. På Gautefall finns det kilometer med markerade och preparerade spår på Gautefallheia. Bjørnehiet är platsen där du njuter av eftermiddagen efter en aktiv dag i backen - här är det god stämning.

Avstånd från Sandefjord: 128 kilometer (strax under två timmar med bil)

Boka resa

Boka skidsemester i Telemark

Övernattning och överfart är inkluderat i priset.